Realtime meekijken
Ambulancezorgprofessionals kunnen met het digitale platform SMART Triage bij de patiënt thuis of onderweg al contact leggen met een arts in het ziekenhuis. Via het systeem kunnen zij realtime medische gegevens delen, zoals vitale functies, bloedwaarden uit een troponine vingerprik en een hartfilmpje. Ook is het mogelijk om een tweeweg-videoverbinding op te zetten voor overleg op afstand. Daarnaast biedt het platform inzicht in de actuele drukte op de spoedeisende hulpafdelingen, zodat de patiënt zo efficiënt mogelijk kan worden doorverwezen.
Juiste zorg op de juiste plek
In het samenwerkingsverband Acute Zorg Hollands Midden werken de drie ziekenhuizen en de ambulancedienst Hecht RAV Hollands Midden samen met hun ketenpartners aan het opzetten van regionale zorgpaden, digitale zorg en aanpak van krapte op de arbeidsmarkt om zo de zorg voor acute patiënten in de regio toekomstbestendig te maken.
Jan Bosch & Matthijs de Visser, Medisch Stafbureau Hecht RAV Hollands Midden: “We zien erg uit naar deze verregaande ketensamenwerking. Dankzij de mogelijkheid om specialisten te raadplegen met inzet van digitale middelen zijn we straks, vanuit de huiskamer van de patiënt, nog beter in staat om af te wegen wat passende zorg is. Kan de patiënt veilig thuisblijven of is een bezoek aan het ziekenhuis nodig?”
Samenwerking in de acute zorg
Jochem Oosting, voorzitter van de Stuurgroep Acute Zorg Hollands Midden en lid van de Raad van Bestuur van het Groene Hart Ziekenhuis: “Met SMART Triage zetten we als regio Hollands Midden samen een belangrijke stap vooruit in de acute zorg. Dankzij de hechte samenwerking binnen de veiligheidsregio – tussen zorgorganisaties én de verschillende medische specialismen – slagen we erin om vernieuwende concepten te ontwikkelen en succesvol in de praktijk te brengen. Eerder zagen we dat al bij HARTc voor patiënten met cardiale klachten en bij BrainRACE voor mensen met een verdenking op een beroerte. We zijn dan ook blij dat we nu het vertrouwen en de ruimte krijgen om deze lijn voort te zetten én uit te breiden met SMART Triage.”
Ambulancezorgprofessionals kunnen SMART Triage inzetten bij patiënten met pijn op de borst en een verdenking van een hartinfarct, verdenking acute beroerte en kinderen met verdenking epilepsie of kortademigheid. Bij positieve resultaten wordt ook gekeken naar bredere toepasbaarheid, zoals andere patiëntgroepen, andere zorgverleners en andere regio’s. Naar verwachting zullen in 2026 de eerste ambulances met SMART triage werken.